Annons:
Etikett02-aktiviteter-träning
Läst 5077 ggr
[RoxannaH]
10/26/12, 9:38 PM

Skvallerträna med din hund

Vad är skvallerträning? Hur går det till? Vad går det ut på? Ta reda på det genom att läsa vidare i artikeln!

Ja nu blev du allt bra nyfiken va? Nu ska jag berätta för dig vad skvallerträning är för något, hur det går till och vad det går ut på.

Det går ut på att din hund ska välja att komma till dig istället för att t.ex skälla på det den ser. Det kan vara till exempel en annan hund, en katt, en cyklist, en bil eller en människa. Det kan vara precis vad du vill. Vi tar en annan hund som exempel. Din hund ser en annan hund och vill springa och leka med den, istället för att göra det, så kommer den fram till dig och berättar att den ser en annan hund och får beröm. Berömmet kan vara till exempel om den andra hundens ägare går med på det, låta hundarna leka ihop en stund. Träningen görs i 3 olika avancerade grader. Börja alltid med steg 1.

Steg 1 går till såhär:

Ta med en klicker, för att underlätta träningen. Ha något smaskigt godis med dig, som du vet att hunden verkligen vill ha. I steg 1 har du hunden kopplad.

Gå ut och leta efter någon som har en hund, eller cykel eller bil eller vad du väljer att skvallerträna på. Det funkar på det mesta!

När du har valt vad du vill skvallra på (jag valde att skvallra på hundar), så är det viktigt att du har koll på din hund, så när din hundfår syn på den andra hunden, som jag tog som exempel, så klicka, ge godis till din hund och beröm den. Detta gör du för att få hunden att koppla ihop en annan hund med beröm.

Upprepa det flera gånger, så hunden förstår vad det är du är ute efter. Det funkar utmärkt att berömma din hund när den tittar på samma hund igen, om den har tittat bort emellan.

Steg 2:

Nu när du har tränat i några dagar/veckor/månader med steg 1, och känner att din hund förstår vad du är ute efter, kan du gå över på steg 2 som är lite mer avancerat. Nu vet din hund att så fort den ser en annan hund så får den beröm.

Istället för att berömma när din hund får syn på en annan hund, så vänta ut hunden. Låt den titta på den andra hunden, tills den vänder sig om och tittar på dig och undrar varför den inte fått något beröm än, och beröm den genast när den tittar på dig istället.

Nu går det alltså ut på att hunden ska titta på dig när den fått syn på en annan hund. Den ska alltså tala om för dig att "nu ser jag en hund". Upprepa detta så många gånger som du känner att du behöver, så hunden automatiskt tittar på dig efter att ha fått syn på en annan hund, då kan du gå över till steg 3.

Steg 3:

Nu när du ska gå över till steg 3, så ska du göra det ännu mer avancerat. Nu ska du inte bara vänta på att hunden vänder sig om och tittar på dig, utan att den också börjar närma sig dig. Poängen du vill uppnå är att hunden ska komma ända fram till dig, när du har nått målet med träningen.

Exempel:

Du och din hund är ute och går, hunden får syn på en annan hund, den vänder sig om och tittar på dig. Vänta ut den tills den börjar röra sig mot dig, den behöver inte komma hela vägen fram till dig, bara röra sig mot dig. Då klickar du och berömmer.

Upprepa det ett flertal gånger, sen väntar du ut den ytterligare lite, så den rör sig lite mer mot dig. Och så fortsätter du så tills hunden är ända framme hos dig. Komihåg att ha ögonkontakt innan du berömmer!

Sen kan man alltid avancera det mer, som att få hunden att sätta sig bredvid dig, eller skälla en gång eller vad man känner för! Hoppas du provar! Och ett stort lycka till!

Artikeln skriven av: Roxanna Hellström (RoxannaH)

Löpsedelsbild fotad av: Roxanna Hellström

_
_

Annons:
AnneN
10/31/12, 11:13 PM
#1

Mycket bra och välskriven artikel Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[RoxannaH]
11/1/12, 12:18 AM
#2

Tack tack Skrattande

Smullis
11/4/12, 11:23 AM
#3

Jättebra artikel! Ska testa detta någon gång :)

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

[RoxannaH]
11/5/12, 12:13 AM
#4

#3 Ja gör det! Det är jätte roligt! Glad Har börjat lite smått med min ena.

Upp till toppen
Annons: